I Olof Torpers provrör finns små tunna skivor av mushjärna. Malin Parmar och han kan nu undersöka i mikroskop om cellomprogrammeringen lyckats. Foto: Camilla Widebeck

Lundaforskare programmerar om hjärnceller

Omprogrammering av celler
1:15 min

Att skola om en patients egna celler till nya uppgifter i kroppen kan bli ett sätt att behandla Parkinson, och även andra sjukdomar som innebär att hjärnceller dör eller skadas. Det anses vara en fördel att kunna använda en patients egna celler eftersom man då slipper sådana avstötningsproblem som transplantationer kan medföra. Men en fråga som forskare i Lund just nu söker svar på är ifall Parkinsonpatientens egna celler kanske är särskilt känsliga för att utveckla just Parkinson.

– Den här studien bygger på att vi ska utvärdera omprogrammerade nervceller från individer med Parkinsons sjukdom för att se om deras genererade nervceller är känsligare för sjukdomsprocessen än en frisk kontrollindivid.

Det säger Docent Malin Parmar som leder forskningen vid Lunds universitet. Forskarna använder celler från både Parkinsonpatienter och friska personer, programmerar om dem till hjärnceller, och jämför dem sen i försök.

– Sen utsätter vi dem för stressfaktorer som Parkinsonsjuka nervceller är särskilt känsliga för. Sen mäter vi hur känsliga de här cellerna är, i kultur.

Det här görs alltså i provrör, inte i människor eller ens försöksdjur än så länge.

Ska forskarna lyckas göra om hudceller till nya fungerande hjärnceller åt Parkinsonpatienter, så att det kan bli en medicinsk behandling, så är det mycket som ska falla på plats. Förutom att de nya cellerna inte genast får ådra sig Parkinson, så måste de koppla upp sig på hjärnans nätverk och göra sitt jobb där på precis rätt sätt. Kommer det att gå? Jadå, tror Malin Parmar:

– Absolut tror jag att det går att skapa en fungerande nervcell genom omprogrammering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".