EU ger grönt ljus för radar i bilar

Nu blir det möjligt att använda radar i bilar för att minska olycksriskerna om föraren inte märker att bilen framför står stilla. Det efter att EU-kommisionen upplåtit ett frekvensutrymme som bilradarn kan använda.

Det är inga problem att bygga bilar i dag som skyddar förare och passagerare vid en krock. Så om man ska kunna göra bilar ännu säkrare så handlar det också om att bygga in system som ser till att olyckor inte ens händer.

Till exempel har dom flesta bilar i dag någon form av elektroniskt antisladdsystem och låsningsfria bromsar har ju funnits länge. Nästa steg är att bilen också kan se vad som finns runtomkring och upptäcka en farlig situation i förväg och till det passar radar perfekt.

På dyrare bilmodeller redan i dag
Problemet har varit att man måste ha en frekvens att sända ut radarsignalen på och tidigare har det inte funnits nåt ledigt utrymme i den europeiska etern. Men nyligen beslutade EU-kommissionen att släppa till en frekvens för att man ska kunna använda radar i bilens säkerhetssystem.

Redan i år kommer bilradar att dyka upp på dyrare modeller av bland annat Mercedes-Benz och på forskningsinstutitet Acreo i Norrköping håller man som bäst på att ta fram en riktigt billig radaranläggning. Och den kan hjälpa föraren med flera olika saker, berättar konstruktören Denis Chouvaev.

– Man kan underlätta parkering och man kan se andra bilar i döda vinkeln och så vidare.