Biohackare oroar myndigheter

2:29 min

Gentekniken har blivit så lättillgänlig att det har att utvecklats till ett fritidsintresse bland privatpersoner att experimentera med DNA. Utövarna kallar sig biohackare. Myndigheter i flera länder följer utvecklingen noga av rädsla för bioterrorism, eftersom det nu ganska lätt går att skapa nya organismer, till exempel farliga virus. Och detta i ganska billiga och enkla laboratorier. I Berlin får vår reporter se hur hans DNA fälls ut med hjälp av alkohol i ett provrör.

På ett enkelt hobbylaboratorium i ett nedlagt badhus i Berlin tittar ett gäng biohackare med ett enkelt experiment på sitt eget DNA. På det här labbet kan man också göra också mer komplicerade analyser, till exempel ta reda på om det gömmer sig hästkött i köttfärsen eller om man bär på någon genetiskt betingad sjukdom, eller om man har anlag för långlopp eller sprinterlopp.

Det som förenar biohackare runtom i världen är att de är nyfikna på genteknikens olika möjligheter. Och begagnad utrustning för DNA-analyser kan man idag köpa billigt på nätet.

Det är också på ett förhållandevis enkelt labb möjligt att framställa gifter och farliga virus eller genmodifierade organismer. Därför försöker myndigeter i flera länder, bland annat amerikanska FBI att hålla koll på de grupper av biohackers som blir allt fler. Det säger Roger Roffey som är forskningschef på FOI.

– Det man har gjort i USA från den federala polisen, det är att försöka följa de här grupperna, och informera om riskerna med att deras kunskaper kan utnyttjas för bioterrorism.

– Finns den här företeelsen i Sverige redan?

– Det är ju inte otroligt att det gör det eftersom det finns grupper i grannländer och Europa som ägnar sig åt det här. Däremot har vi inte gjort någon kartläggning, säger Roger Roffey, men han förväntar sig att biohacking kommer att utvecklas i Sverige.

– Det kommer ju att växa upp såna grupper, speciellt runt universitetsstäder, där de studerar och håller på med sånt här kanske på fritiden, och så kommer de på någon idé och då vill de försöka utveckla den.

Reporter: Tomas Lindberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista