Mängder av plastpartiklar i insjövatten

1:39 min

Genèvesjön innehåller mängder av plastskräp. Det visar schweiziska forskare som har mätt förekomsten av små platspartiklar i sjön. Att haven är förorenade av plastbitar är känt sen tidigare, men hur utbrett det är i sjöar och floder är fortfarande inte känt.

Genom att finkamma stränderna och undersöka djuren i och runt Genèvesjön har forskarna kunnat konstatera att det ser ut i sjön, som det gör i vattnet i haven. Där är fullt med små plastbitar, trots att sjön och stränderna länge har varit skyddade av hårda miljöregler och att miljömedvetenheten är hög bland människorna.

De här små plastbitarna kan vara skadliga för djur både i vattnet och på land, åtminstone om de är stora nog att fysiskt påverka matsmältningen och andningen. Mindre plastpartiklar tros kunna vara giftiga genom de kemikalier de har i sig men de effekterna behöver studeras mer.

Och sådana här riktigt små plastpartiklar finns även i svenska sjöar och vattendrag. Det säger Magnus Breitholtz som är docent på Institutionen för tillämpad miljövetenskap på Stockholms universitet. Det finns visserligen inga större studier gjorda men han utgår från att plasten finns även i svenska sötvatten, på samma vis som i haven som är bättre undersökta.

För att ta reda på vilka effekter den här plastspridningen har inleder Magnus Breitholtz i sommar ett treårigt projekt, där man ska undersöka hur plasten bryts ner i naturen på lång sikt och vilka egenskaper de riktigt små plastbitarna har.

--Vi vet inte idag vilken betydelse de här mikroplastpartiklarna har. Vi vet inte om de är skadliga. Man kan tänka sig att de kan bära klassiska miljögifter, att de kan släppa ifrån sig kemkalier som är farliga, och själva partiklarna i sig skulle kunna vara skadliga. Men det finns helt enkelt för lite studier för att utala sig om hur fallet är, säger Magnus Breitholz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista