När de fröätande fåglarna minskar gör också fröna det. Foto: Edson Endrigo

Sämre frön utan fåglar i regnskog

Palmer i djungeln får mindre och sämre frön när fåglar försvinner. Det handlar om stora fröätande fåglar i Braziliens regnskog. Fåglarna äter och sprider frön, men har försvunnit från stora delar av skogen i samband med att regnskog ersatts av kaffe- och sockerrörsodlingar ända sen slutet av 1800-talet.

Avsaknaden av de fröätande fåglarna har gjort att vissa palmer får frön som är mindre i storlek och som dessutom är mindre livskraftiga.

Forskarna har gjort genetiska studier av palmernas frön och resultaten pekar på en utveckling mot mindre frön under de senaste 100 åren, vilket i sin tur pekar på att att människan snabbt kan påverka evolutionen i stora ekosystem med negativa konsekvenser som följd.

Referens: Galetti M., et al. Functional Extinction of Birds Drives Rapid Evolutionary Changes in Seed Size, 31 MAY 2013 VOL 340 SCIENCE, DOI: 10.1126/science.1233774

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".