Ljudföroreningar under ytan

1:48 min

För att få en bild av hur mycket det låter under vattnet ska 40 stycken ljudsensorer placeras ut i Östersjön. Något liknande har aldrig gjorts förut och syftet är att få fram kunskap om hur fartygstrafiken låter och i förlängningen om det stör fisk eller marina däggdjur.

Ja det låter en hel del under ytan när ett fartyg passerar, ljudet alstras framförallt av propellrarna och från motorns vibrationer. Den alltmer intensiva fartygstrafiken i Östersjön, muddringar vid hamnar och pålningsarbeten för att tillexempel montera vindkraftverk har ökat ljudnivån under vattnet, men ingen vet alltså hur mycket det låter. 

– Vi vet väldigt lite, vi har viss kunskap om hur vissa fartyg låter, men vi har inte kunskap om det stora hela, hur det låter ifrån Bottenviken ända ner till Öresund. 

Det säger Peter Sigray, marinbiolog på Försvarets forskningsinstitut, FOI, som leder projektet där flera EU länder runt Östersjön är inblandade. De 40 ljudsensorerna som ska placeras ut i havet ska registrera ljuden och spela in dem under ett års tid med början i slutet av det här året. Peter Sigray på FOI talar om en ljudatlas där man tydligt ska kunna se var det bullrar som mest och inom vilka frekvensomoråden ljuden ligger. Genom det övervakningssystem som finns för sjötrafiken kan man också se vilka fartygstyper som är de värsta ljudförorenarna. 

 – Vissa små fartyg kan låta mycket, stora fartyg kan låta lite.

Att fisk påverkas och flyr från höga ljudnivåer vet forskarna, i laboratorieförsök har man också sett att yngel blir stressade och äter betydligt sämre. Men hur de reagerar på fartygens buller ute i havet vet man inte. Nästa steg blir därför att göra studier i fält där man kan följa fisk som utsätts för ljud och studera hur de reagerar. Och OM det visar sig att ljudet under vattnet i Östersjön är på en sådan nivå att det verkligen påverkar fisk negativt, ja då kan det i framtiden komma regler som talar om hur mycket ljud som fartygen får ge ifrån sig.

Vetenskapsradion
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista