Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Bra betalt ska locka toppforskare

"Vi hoppas på forskare från södra Europa"
1:18 min

Sverige kommer försöka locka till sig toppforskare från andra länder genom att erbjuda dem riktigt bra betalt. 5 till 15 miljoner kronor om året ska kunna gå till rekrytering av en enda forskare från utlandet, det enligt en ny utlysning från Vetenskapsrådet. Pengarna ska gå till lön till forskaren och de medarbetare som följer med, och till utrustning som behövs, till exempel till att bygga upp ett labb.

Även om det är mycket pengar så räcker det knappast för att dra forskarstjärnor från USA och även från Kina kan det bli svårt, men områden som södra Europa kan vi hoppas desto mer på, tror Sven Stafström, huvudsekreterare för de naturvetenskapliga områdena på Vetenskapsrådet.

– Realistiskt sätt så är det väldigt svårt att rekrytera forskare som redan finns på toppuniversiteten i USA, de har redan bra villkor där.  Vissa länder i södra Europa där vi vet att de har det ekonomiskt kärvt kan det vara enklare att få folk ifrån, säger Sven Stafström på Vetenskapsrådet.

– Kommer det inte innebära ett guldläge för vissa forskare, att de kan åka runt i världen och ha lyxiga anställningar lite varstans, bland annat här i Sverige?

– Vi kommer kräva, och det ingår i uppdraget från regeringen, minst 50% närvaro i Sverige. Tanken med bidraget är att de ska flytta till Sverige och vara verksamma 100%, men vi har sagt att vi möjliggör för en viss typ av dubbelarbete.

– Kommer ni ha närvarokontroll då?

– Det kommer vi inte att ha, men vi litar på att universiteten som anställer forskarna ser till att de är verksamma på lärosätena, berättar Sven Stafström på Vetenskapsrådet.

För den här satsningen finns avsatt 150 miljoner per år de närmsta 2 åren, året därpå 200 miljoner och från 2016 250 miljoner per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".