Gräsandens arvsmassa kartlagd

Kan förklara varför fåglar inte blir sjuka
1:48 min

Tama fåglar spelar en viktig roll i uppkomsten av nya stammar av influensavirus och spridningen av viruset till människor. I Nature genetics publiceras nu en ands hela arvsmassa. Och den kunskapen kan hjälpa forskare att bättre förstå influensaviruset och hur det verkar i änder och hos människor.

– Det är väl inte så att det rakt av kan förhindra influensautbrott hos människa, men däremot så är kunskapen väldigt användbar och fantastisk därför att nu kan man visa på hur genuttrycket hos änder påverkas av infektioner av olika influensa. Framför allt av fågelinfluensavirus H5N1. Både den allvarliga formen som går över till människa och som även är väldigt elak mot fåglar och en H5N1 som de härbärgerar och inte blir sjuka av. Och då kan man jämföra genuttrycket och förstå vad det är för gener hos änderna som slår igång och ger de svåra sjukdomssymptomen. Och det kan vi lära oss en hel del av; vad det är som skiljer elaka virus från snälla, och vad det som gör att virus går från att vara väldigt elaka mot en organism i början när det här djuret är infekterat, mot några månader eller år senare när viruset har anpassat sig till värdorganismen, säger Fedrik Elgh, professor i virologi och överläkare vid Norrlands universitetssjukhus.

Arvsmassan som har sekvenserats kommer från en anka från Peking, en hona av arten Anas platyrhynchos, i Sverige känd som gräsand. Tama änder lever ofta tätt inpå varandra och i många delar av världen även i nära kontakt med människor. De är naturliga bärare av influensavirus och har setts som en av de allvarligaste orsakerna till att människor smittas. Själva får de ofta inga symptom. Och varför de inte blir sjuka på samma sätt som människor är en av de frågor som nu kan få svar när forskarna analyserar andens gener. Man ser bland annat att änder, precis som tidigare kartlagda fåglar, har färre gener kopplade till delar av immunförsvaret än människan och man har också studerat hur och vilka gener som är aktiverade hos fågeln. Och då har forskarna hittat gener som aktiveras när anden infekterats med influensavirus. Fredrik Elgh säger att människans immunsystem skiljer sig från fåglars, men analysen av aktiva gener hos en and som är infekterad med influensaviruset kan visa varför fåglar inte får lika allvarliga symptom av vissa influensastammar.

– Fåglarna är reservoaren för influensavirus och de har levt med samma influensavirus länge. Och då har viruset och möjligen andens genom anpassat sig till varandra. Det är skillnad mellan människor och änder på det viset. Och då kan man möjligen lära sig vad de här anpassningarna består i, säger Fedrik Elgh.

Referens: Huang et al. The duck genome and transcriptome provide insight into an avian influenza virus reservoir species. Nature genetics 9 juni 2013. DOI: 10.1038/ng.2657

 Reporter: Pierre Martin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".