En man vid Nilens strand i Rasheed i norra Egypten. Foto: Nasser Nasser/Scanpix

Hydrosolidaritet ska minska konflikter längs Nilen

Tillgång till vatten bakom många konflikter
1:59 min

Både forskare och politiker har länge helt missat helhetssynen som krävs för att hantera vattenproblematiken kring Nilen. Det menar forskare vid Lunds Universitet - som nu, liksom många andra universitet och organisationer, satsar på det tvärvetenskapliga forskningskonceptet hydrosolidaritet för att försöka hantera Nilens vattenproblematik.

Lokalpolitikern Jimmy Ayuliokori visar oss runt i den lilla ugandiska fiskebyn Namasale - en av fyra byar längs Nilen som ingår i en pilotstudie inom hydrosolidaritet vid Lunds Universitet. Och pilotstudien visar tydligt hur mångfacetterad problematiken kring Nilen är.

Här finns tekniska problem, med strejkande vattenreningsanläggningar, problem med sjukdomar - hela 75 procent av invånarna här i Namasale har hälsoproblem, många av dem kopplade till vattnet - och utöver det problem med vattentillgång, ekonomiska problem, politiska motsättningar, och så vidare.

Alla dom här problemen utgör en grogrund för konflikter på alla möjliga nivåer. Hur spänt läget kring Nilen är illustreras tydligt av Etiopiens bygge av en jättedammen Grand Renaissence Dam på gränsen till Sudan. Egypten, som ligger längst nedströms och därmed drabbas av hur alla länder uppströms agerar, har rent av hotat med krig om Etiopien stoppar Nilens flöde.

Enligt naturgeografen Petter Pilesjö är det mot den här bakgrunden som hydrosolidaritetskonceptet nu blir alltmer populärt på universitet och organisationer världen över.

Listan på forskningsfält som ingår i hydrosolidaritetskonceptet kan göras lång. Men huvudpoängen är att man tar hänsyn till hur hela den komplexa problematiken hänger samman. Och genom att göra det hoppas lundaforskarna nu kunna bidra till att länderna runt Nilen samarbetar kring vattenanvändningen, i stället för att låta vattnet vara en källa till konflikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".