Välbevarade fossil av muskler

1:25 min

Fossil har hittats från ett antal urtida så kallade pansarhajar, bepansrade fiskar som dog ut för 360 miljoner år sen och det är alltså inte bara skelettet som bevarats i förstenad form, utan även musklerna.

Musklerna är dessutom tredimensionellt bevarade vilket är mycket sällsynt, för mjukdelar i fossil form brukar annars vara tillplattade som pressade blommor.

Per Ahlberg, professor i evolutionär organismbiologi i Uppsala är en av forskarna som analyserat fynden, och han säger att dom kan säga en del om vår egen utveckling, eftersom bland annat magmusklerna överraskande nog påminner om våra.

– Bukmuskler som liknar de man ser hos oss själva, de där som man hoppas kunna visa upp på badstranden på sommaren med lite tur. Och det där är ganska förvånande, därför att fiskar har normalt inte sådana bukmuskler.

Även om pansarhajarna återfinns på stammen till vårt eget släktträd, så betyder inte det här att våra magmuskler är ett direkt arv från dem, eftersom musklerna har försvunnit hos dagens fiskar. Snarare visar det att den här typen av muskler har uppstått minst två gånger i evolutionen, menar Per Ahlberg.

Hos de trubbansiktade pansarhajarna kunde magmusklerna kanske behövas för att röra kroppen i förhållande till den bepansrade och stela främre delen av djuret. Det är ett dussintal fiskar på runt en halvmeter som nu har undersökts, andra sorters pansarhajar kunde bli upp till 8 meter.

Men hur kommer det sig då att det har blivit så mycket kvar av musklerna i fossilen, som hittades i Australien?

Per Ahlberg tror anledningen är den speciella kemiska miljön i havet just där fiskarna dog, med gröna svavelbakterier som hjälpte till att börja förstena döda fiskar redan innan de nått botten.

– Svavelbakterierna har koloniserat de små sjunkande liken och satt igång en mineraliseringsprocess av mjukvävnaderna, så att när fisken väl hamnar på botten några dagar eller någon vecka senare, så är den redan mineraliserad.

Reporter: Björn Gunér.

Referens: Trinajstic et al. Fossil Musculature of the Most Primitive Jawed Vertebrates. Science 13 juni 2013 DOI: 10.1126/science.1237275

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista