Universitet vill satsa på öppna kurser på nätet

Öppna nätkurser ska locka blivande studenter
1:24 min

Allt fler svenska lärosäten intresserar sig för öppna kurser som ges på över internet. Det kallas MOOC, massive open online courses", kurser som kan sprida kunskap till fler, samtidigt som universiteten kan marknadsföra sig för blivande studenter.

Ebba Ossianilsson, forskare och omvärldsbevakare på Lunds universitet, förklarar varför vissa universitet nu vill erbjuda den här typen av kurser utöver sitt vanliga utbud.

– Det är just att erbjuda kortare kurser för alla oavsett bakgrund, utan några kostnader, och att man är delaktig. Man går de här kurserna för nöjes skull, för att lära sig någonting, för att bli bättre.

Den här typen av öppna kurser, ges över nätet. Föreläsningarna följer man hemma via datorn, och den lärare och kurskamraterna träffar man aldrig fysiskt. Det finns inga krav på förkunskaper för deltagarna och ofta ges det heller inga prov eller tentor vid kursens slut.

Än så länge ges sådana kurser inte av svenska universitet, men flera är intresserade. Lunds universitet hör till de som är intresserade. En bra MOOC-kurs kan locka studenter till Lund, säger Eva Viberg, prorektor vid Lunds universitet.

– Det kan man säga. Det är både ett marknadsföringsmedel, ett rekryteringsmedel. Men framför allt ett sätt att ge tillbaka till samhället.

Internationellt finns exempel på hela utbildningar som ges enligt det här konceptet - öppet, online och tillgängligt för alla. MOOC-kurser kan på sikt förändra de svenska universiteten, men hotar inte deras framtid, säger Ebba Ossianilsson.

– Jag tror inte att det här är ett hot, men jag tror att vi kommer att behöva förhålla oss till att det här fenomenet nu finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".