David Allis kanske blir en av de avbildade Nobelpristagarna för sin teori om hur histoner fungerar epigenetiskt. Foto: Annika Östman

Epigenetik ger ledtrådar om obotlig cancerform

Mutation i en enda gen orsakar sjukdomen
2:13 min

En hittills obehandlingsbar form av hjärncancer hos barn tycks forskarna nu ha hittat en möjlig väg för att behandla. Och det här är ett av de första fallen där forskning kring så kallad epigenetik verkar visa på sätt att bota en tidigare obotlig sjukdom.

Det är en väldigt ovanlig cancer som kan drabba barn i ungefär fem till tio års ålder, och kallas DIPG. Tumören märks ofta först på att den påverkar språket och gör att barnets muskler försvagas på ena sidan. Cancern är oerhört svårbehandlad och den genomsnittliga överlevnaden är är bara några månader.

Tidigare visste man inte alls vad den här ovanliga cancern DIPG berodde på. Men så hittade några forskande läkare en mutation i det material som packar i hop DNA:t.

Det här materialet, som bland annat består av så kallade histoner, har man känt till sen 1800-talet, men inte trott att det varit så viktigt. Men så i mitten av 90-talet började intresset ta fart, och där man nu alltså verkligen tycks ha kommit väsentliga saker på spåren. Hela forskningsfältet kallas epigenetik, och handlar förenklat om hur gener slås av eller på, och de förändringarna kan gå i arv.

Histonerna som är aktiva i den här processen är extremt effektiva. Och en enda mutation räcker för att ge en dödlig sjukdom.

– Det är märkligt att inse att den här hjärncancern hos barn bara bär en enda mutation hos en gen för en histon. Det säger David Allis, som är en av förgrundsgestalterna i den epigenetiska forskningen och professor vid Rockefeller university i New York, och som nyligen besökte Sverige.

Hans forskarlabb har i vår kunnat gå vidare med att förstå vad som skapar själva mutationen hos histonet. Det är särskilda enzymer som är inblandade.

Och det här innebär att andra nu kan börja fundera kemiskt på hur ett riktat läkemedel mot den tidigare obehandlingsbara cancern skulle kunna se ut.

Referens:
Lewis, Müller, Koletsky, Cordero, Lin,Banaszynski,Garcia, Muir, Becher, Allis. Inhibition of PRC2 Activity by a Gain-of-Function H3 Mutation Found in Pediatric Glioblastoma. Published Online March 28 2013. Science 17 May 2013: Vol. 340 no. 6134 pp. 857-861 DOI: 10.1126/science.1232245

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".