Tord Ekelöf, professor i partikelfysik vid Uppsala universitet. Foto: Camilla Widebeck.

Ny acceleratorteknik ska utprovas i Uppsala

Ska förbereda för ESS
1:14 min

I Uppsala har en ny experimenthall invigts, där ny teknik för partikelacceleratorer ska utvecklas. Hallen är byggd för att förbereda för den stora forskningsanläggningen ESS som planeras utanför Lund. Men om det bygget verkligen blir av är inte klart än.

Freiahallen i Uppsala är nu invigd med pompa och ståt. Här ska ny acceleratorteknik provas ut i strålningssäkra bunkrar.

Tekniken ska sen användas i ESS utanför Lund. Där planeras en accelerator som ska göra att man med hjälp av neutroner kan undersöka små detaljer inuti allt från maskiner och nya material till biologiska prover.

ESS kommer att kosta 16 miljarder kronor att bygga, enligt den senaste beräkningen. Sverige, Danmark och Norge har förbundit sig att betala hälften - men resten ska komma från 14 andra Europeiska länder och där finns inga avtal klara.

– Min uppfattning är att det här året är ganska avgörande, säger Tord Ekelöf, professor i partikelfysik vid Uppsala universitet.

Man förhandlar med Frankrike, Tyskland, England. De vill gärna bidra med in-kin-bidrag, alltså utrustning, snarare än likvida medel, och det är väl det som är problemet i första hand snarare än att de inte skulle vara intresserade över huvud taget.

Länderna vill ge sina bidrag genom att bygga utrustning hellre än ge reda pengar alltså men båda behövs för att ESS ska bli verklighet. Om det inte blir det står Uppsala Universitet där med förberedande forskning budgeterad till 177 miljoner för en accelerator som inte byggs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".