Metangas i brunnar i samband med gasutvinning

1:20 min

Dricksvattenbrunnar i Pennsylvania i USA tycks ha blivit förorenade i samband med utvinning av skiffergas genom metoden hydraulisk spräckning, det som på engelska heter ”fracking”. Flera personer i området har tidigare upplevt obehag när dusch och dricksvatten har luktat och smakat konstigt, men hittills finns det inga belägg för att det är gasutvinningen som ligger bakom.

Men, nu har Amerikanska forskare uppmätt höga halter av bland annat metan och propan i dricksvattenbrunnar på platser som ligger nära de borrhålen där gasen tas upp.

Skiffergas är samma sak som naturgas, alltså en fossil energirik metangas som kan utvinnas genom borrhål i jordskorpan. Den kallas skiffergas för att gasen sitter fast i berggrunden och därför inte kan tas upp lika lätt som vanlig naturgas som finns i stora håligheter under jord. Metoden för att få upp skiffergasen heter hydraulisk spräckning och går ut på att man borrar horisontellt under ett stort område och spräcker berggrunden med hjälp av sand, vatten och kemikalier som sprutas ner med hårt tryck.

 Metoden är ifrågasatt på grund av risken att förstöra grundvatten och har spätts på av att företagen vägrar tala om vilka kemikalier de använder. Hittills finns det få belägg för att hydraulisk spräckning är farlig för människor och miljö även om flera personer upplevt att dricksvattnet både smakar och luktar konstigt. 

Studien som de amerikanska forskarna har gjort är därför intressant eftersom de kan visa att dricksvattenkällor i närheten av borrhålen har höga halter av gaser som metan, propan och etan. Mätningarna visade att halten av metan var 23 gånger högre i närheten av borrhålen jämfört med de som låg en kilometer, eller längre bort ifrån dem. Metan är giftigt i större koncentrationer och halten var på flera platser långt över gränsvärdena som USA Naturvårdsverk EPA satt upp.

Men slutsatserna i rapporten får kritik för att dra för långtgående slutsatser. Professor Richard Davies på Durham energy institute i Storbritannien, som studerar fracking för industrins räkning, säger till Vetenskapsradion att det kan handla om naturligt läckage ifrån berggrunden som påverkar dricksvattnet. Han säger förvisso att vissa borrhål i området kan vara rent tekniskt felaktigt utformade och därför kan ha läckt gas, men menar att det inte har med själva metoden, hydraulisk spräckning att göra.

Vetenskapsradion
johan.bergendorff@sr.se

Vetenskapsradion
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista