Veckomagasin 2005-02-11

Rullbara solceller, ny fart på klimatdebatten och hur tsunamidrabbade länder ska kunna dra nytta av svenska ingenjörer är några av ämnena...

Solceller på rulle

Solceller har hittills varit för dyra eller ineffektiva för att riktigt slå igenom. Men nu hävdar ett holländskt företag att det tagit fram en plastfilm med inbyggda solceller som ska bli så billig att tillverka att den också ger kommersiellt gångbar el. I en sorts löpande-band-fabrik med helt automatiserad teknik skulle de spottas fram - kilometerlånga rullar av solceller påklistrade på en tunn plastfolie. Det berättar Göran Dahlberg på företaget Akzo Nobel i Holland där man i flera år arbetat på en ny teknik att massproducera paneler med solceller.

Nytt bränsle i klimatdebatten

Klimatet verkar ha haft större naturliga svängningar förr än vad forskarna trott. Det visar en ny svensk-rysk rapport som publicerades i senaste numret av tidskriften Nature. Spelar det någon roll för hur man ser på växthuseffekten? 

- Ja, mäniskans roll har varit överdriven, säger en av artikelförfattarna Wibjörn Karlén, professor emeritus i naturgeografi. 

- Nej, temperaturhöjningarna de senaste åren är ändå högre än de tidigare naturliga svängningarna, säger Erland Källén, professor i dynamisk meteorologi.

Kan svenska ingenjörer hjälpa till efter tsunamin?

Hjälparbetet efter tsunamikatastrofen börjar gå över i sin andra fas, där den långsiktiga återuppbyggnaden av dom drabbade områdena blir allt viktigare. Med anledning av det ordnade den ideella organisationen Ingenjörer och Naturvetare Utan Gränserett seminarium på KTH, där forskare, studenter och representanter från de drabbade länderna diskuterade på vilket sätt ingenjörernas kunskaper skulle kunna vara till nytta. Medverkade gjorde bl a Hashanti Dissanayake från Sri Lankas ambassad, Björn Oliviuson, forskningsingengör på avdelningen för bioteknologi vid KTH och Gunnel Dalhammar, t f ordförande i Ingenjörer och Naturvetare Utan Gränser.

Sammanfattning av övriga vetenskapsnyheter

Kinesiska forskare har utvecklat ett vaccin mot den fruktade fågelinfluensan, den som har dödat minst 13 människor i Vietnam den senaste månaden. Det här vaccinet ska användas för vaccinering av fåglar och på så sätt stoppa influensan innan den sprids till människor.

Folkhälsoinstitutet har reagerat på att EU satsar lika mycket att subventionera billigt smör till livsmedelsindustrin som på folkhälsa, smör som används för att producera billig glass och bakverk.

I en annan rapport vill Folkhälsoinstitutet tillsammans med Livsmedelsverket slå ett slag för trappor. Rapporten, som handlar om hur vi ska röra på oss mer, pekar bland annat på att just trappor borde lyftas fram bättre i arkitekturen. Tanken är att locka oss att ta trapporna istället för hissen.

Svenska forskare har tagit fram ett slags penna som man hoppas ska kunna upptäcka hudcancer. Det pennan gör är att mäta skillnader i det elektriska motstånd som uppstår i huden vid olika hudsjukdomar.

Nya analyser från amerikanska jorbävningsforskare visar att skalvet i Indiska oceanen på annandagen var kraftigare än man tidigare trott. 9,3 på richterskalan är det nya värdet, vilket då skulle göra jordbävningen till den näst största som registrerats.

Krönika

Jan-Olov Johansson funderar över Göran Perssons utnämning till hedersdoktor på Örebro universitet, det som skapat så stort rabalder i veckan eftersom det kan ses som ett tack för att Örebros högskola fick bli ett universitet. Han tycker sig också se en trend att det alltmer tycks vara politiker och inte professorer som bestämmer inriktingen för svensk forskning.