Skvader, en blandning mellan en hare och en tjäder. Fantasi-djur fotograferad i Biologiska museets monter. Foto: Fredrik Sandberg/

Fantasi och verklighet närmare varandra

Fantasin och verkligheten är mindre åtskilda än vad vi kanske tror. En studie från Karolinska Institutet visar att inbillningsförmågan formar vårt sätt att se på världen. Det vi "i huvudet" föreställer oss se eller höra kan ändra de faktiska sinnesintrycken.

Studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Current Biology, bidrar med ny kunskap till en klassisk frågeställning inom psykologin och neurovetenskapen, om hur hjärnan kombinerar information från olika sinnesorgan.

Christopher Berger är doktorand vid Institutionen för neurovetenskap och ansvarig för studien. Han säger i ett pressmeddelande från Karolinska institutet att man gärna vill tro att fantasin och verkligheten är helt åtskilda, men den här forskningen visar ett inbillat ljud eller form ändrar uppfattningen av världen runtomkring oss på samma sätt som att faktiskt höra ljudet eller se formen.

– Det är till och med så att det vi föreställer oss se kan förändra det vi faktiskt hör och, tvärt om, det vi inbillar oss höra kan förändra det vi faktiskt ser, säger Christopher Berger.

Referens:
Christopher C. Berger & H. Henrik Ehrsson, “Mental imagery changes multisensory perception”, Current Biology, online27 June 2013, doi.org/10.1016/j.cub.2013.06.012

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista