Kärnkraftverket San Onofre i Kalifornien. Foto:Claes Andreasson.

Teknikskifte inom amerikansk kärnkraftsindustri

Oklart om mindre reaktorer blir billigare
1:58 min

I president Barack Obamas satsning för att ställa om energiproduktionen i USA finns förutom förnybar energi även en satsning på kärnkraft. Utbyggnaden av kärnkraft i USA har gått trögt de senaste åren och för att snabba upp takten satsar man nu på att konstruera betydligt mindre reaktorer. Ett teknikskifte eftersom inriktningen tidigare har varit att bygga större reaktorer med mer effekt.

– Fördelarna är att konstruktionen är enklare, tillverkningen är också mycket kortare. Man helt enkelt konstruerar alla komponenter i verkstad och transporterar med tåg eller lastbil och sätter ihop allt på plats, säger Imre Pázsit professor i reaktorfysik på Chalmers i Göteborg. 

Obamaadministrationen satsar nära 3 miljarder svenska kronor på fem år för att få igång utvecklingen av små reaktorer, meningen är att industrin ska betala resten. De mindre reaktorerna kommer ha en effekt på cirka 200 - 300 megawatt, att jämföra med många av dagens kraftverk som har en effekt på 1000 till 12000 megawatt. Kärnkraftsbranschen har tidigare strävat mot att bygga större kraftverk och historiskt sett har effekten hela tiden ökat.

Det teknikskifte som vi ser nu handlar dels om ekonomi eftersom reaktorerna anses blir billigare att bygga vilket gör det lättare att få investerarare med sig, men också om att tiden från beslut till att en reaktor står klar förmodligen blir kortare. Att utvecklingen av de små reaktorerna kommer just nu har också med att göra att det är lättare att få tillstånd att sätta upp mindre anläggningar, inte helt oväsentligt i USA där tillståndsprocessen för nya kärnkraftverk är mycket omfattande. Professor Imre Pázsit på Chalmers tror också att USA ser en möjlighet att nischa sig inom en del av kärnkraftsteknologin och kunna föra ut den här tekniken till länder som inte har ekonomi eller möjlighet att bygga stora kärnkraftverk.

– Det finns alltså en klar ekonomisk och marknadsmässig syn bakom detta, säger Imre Pázsit. 

Men även om de små reaktorerna har en lägre investeringskostnad så är det inte säkert att de blir mer ekonomiskt lönsamma i längden, det här eftersom det måste byggas flera anläggningar för att ersätta effekten hos en stor. Säkerhetsmässigt så kan en mindre reaktor bli säkrare menar Imre Pázsit, det här för att den kan placeras under jord och dessutom ha ett passivt kylsystem som fungerar även om elförsörjningen slås ut. Men även om tekniken känd så har ingen prövat hur ett kraftverk av den här typen fungerar i full drift. Den kompakta konstruktionen där många delar sitter i själva reaktortanken kan också göra det svårare att göra underhåll på reaktorn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".