Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vita blodkroppar hjälper cancerceller att spridas

Publicerat tisdag 2 juli 2013 kl 06.34
Vita blodkroppar hjälper cancerceller
(1:26 min)
1 av 3
Cancerceller (röda) är infångade i ett nät (grönt)av neutrofiler (blå) Bild: Jonathan Cools-Lartigue och Lorenzo Ferri, McGill university
2 av 3
Prof. Kristoffer Hellstrand Göteborgs Universitet Foto: Wikimedia commons Davido38
3 av 3
Dr. Lorenzo Ferri och Dr. Jonathan Cools-Lartigue tittar på cancerceller. Foto: Pierre Dubois, McGill University

Kanadensiska forskare har upptäckt att kroppens eget immunförsvar hjälper cancerceller att sprida sig i kroppen vid en infektion efter en canceroperation. Det handlar om vita blodkroppar som kallas neutrofiler och som verkar öka risken för dottertumörer, men det finns läkemedel som kan trycka ned de här immuncellerna.

Många cancersjuka opereras så att tumören tas bort, i kombination med cellgifter och strålning. Men om kroppen blir infekterad efter operationen så ökar risken för att cancern sprider sig till andra organ som dottertumörer.

Studien i den medicinska tidskriften Journal of Clinical Investigation ger för första gången en förklaring till hur det här går till. Det handlar om de vita blodkroppar som är först på plats när bakterier och svampar ska bekämpas, de så kallade neutrofilerna. De kan bland annat spinna ett nät av DNA-trådar som fångar in smittämnen, men i näten fastnar också cancerceller på vift och neutrofilerna verkar öka tumörcellernas förmåga att fastna på organ och orsaka ny cancer.

De kanadensiska forskarna har forskat på celler i provrör och på möss som fått mediciner som trycker ned neutrofilerna och då minskade också risken för cancerspridning. De här läkemedlen finns redan mot andra sjukdomar och nästa steg är att pröva de även på nyopererade cancerpatienter med infektioner för att se om det kan minska risken för att få tillbaka cancern som metastaser.

– Jag tycker det är en välgjord och spännande studie och mekanismen är alldeles ny och jag tycker det skulle kunna bli föremål för någon sorts läkemedelsutveckling som dock kommer att ta ganska lång tid tror jag, säger Kristoffer Hellstrand som är professor i tumörimmunologi vid Göteborgs Universitet, och som välkomnar den nya studien.

Ref: Cools-Lartigue. J et al, Neutrophil extracellular traps sequester circulating tumor cells and promote metastasis, J Clin Invest. 1 juli 2013, doi:10.1172/JCI67484.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".