Små bitar av lever som skapats i lab från stamceller. Foto: Takanori Takebe

Lever skapad av stamceller från människa

1:39 min

Japanska forskare har kommit ett steg närmare att kunna odla fram fungerande organ, som i framtiden skulle kunna rädda livet på svårt sjuka människor. Forskarna använde stamceller för att skapa fungerande delar av en lever,och kunde också visa att de fungerade som normala mänskliga levrar

Levern har många uppgifter i kroppen: bland annat tillverkar den livsviktiga proteiner, renar blodet från gifter och lagrar energi. Om levern slutar fungera, på grund av sjukdom eller skada, är det enda alternativet att transplantera in en ny lever från en avliden person, eller delar av en lever från en levande donator.

Men det råder en ständig brist på organ för donation, och därför forskas det mycket på andra sätt att ersätta ett sviktande organ. De japanska forskarna har nu tagit ännu ett steg mot att en dag kunna tillverka organ i laboratiorium.

Forskarna tog tre olika typer av stamceller, ursprungsceller som kan utvecklas vidare till andra celler, och blandade dem. Till forskarnas förvåning bildade de här cellerna då ett förstadium till en mänsklig lever. När de här primitiva leverbitarna opererades in i möss, bildades blodkärl i dem och de började fungera som en verklig mänsklig lever gör.

Att de här konstgjorda levrarna verkligen fungerade kunde forskarna se genom att slå ut mössens egna levrar. De konstgjorda leverbitarna klarade då av att hålla mössen vid liv. Nästa steg är att hitta ett sätt att skapa mycket större mängder av levervävnad, så att försök kan göras på människor, säger Takanori Takebe, som lett forskningen.

– Det viktigaste steget nu är att komma på ett sätt att tillverka enorma mängder av leverceller, för att kunna transplantera till människor. Vi planerar att använda tekniken på patienter inom tio år, säger Takanori Takebe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista