Trots att mikrober är de vanligaste organismer på jorden är de flesta är ännu okända.

Nya upptäckter om jordens okända mikroliv

Människan känner bara till en bråkdel av alla mikroorganismer som lever på vår jord. Men nu tar forskarna ett kliv frammåt. Med ny DNA teknik har nom att beskriva 200 genuppsättningar från tidigare "osynliga" mikrober.

Osynlig mörk materia i universum är på många sätt ett mysterium för astronomer och fysiker. På samma sätt så kryllar vår jord av okända encelliga kryg som har varit tidigare omöjliga för forskarna att upptäcka, eftersom de inte går att odla i labb. Därför kallas de för biologins mörka materia.

Men med ny DNA-teknik har forskare hittat över 200 tidigare okända organismer, men nya egenskaper. I studien som publiceras i tidskriften Nature, har forskarna också placerat organismerna på grenar i livets träd som tidigare varit okända.

Källa:
Rinke et al. Insights into the phylogeny and coding potential of microbial dark matter. Nature, juli 2013 doi:10.1038/nature12352

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".