Insektsmedel kan döda fåglar

1:54 min

Förra året kom rapporter om att insektsgifter av gifter av typen neonikotinoider kan orsaka massdöd av bin. Men de negativa miljöeeffekterna av bekämpningsmedlen kan vara betydligt större än man tidigare trott. I en ny sammanställning menar författaren att även fåglar och däggdjur kan vara i riskzoonen.

Runt om i världen sker en mystisk massdöd av bin. En bov i dramat misstänks vara gifter av typen neonikotinoider, bekämpningsmedel som är speciellt framtagna för att vara giftiga för insekter och som använts i till exempel rapsodlingar i södra Sverige.

 – De är en förhållandevis ny grupp som har fått stor användning. Det var ju bara förra året som studierna som kom om humlor och bin, som var en ögonöppnare, säger Jenny Kreuger är forskningsledare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som är involverad i flera studier om gifterna.

I den nya rapporten menar författaren, professor Dave Goulson vid universitetet i Sussex, att hotet mot bin kan vara toppen av isberget. Gifterna kan samlas i jorden eller läcka ut i vattnet och därmed kan andra insekter, gnagare och fåglar också bli utsatta för dödliga halter.

Nyligen införde EU ett tillfälligt förbud mot några neonikotinoider. Författaren menar att det är läge att omvärdera användningen av gifterna. Men Jenny Kreuger på SLU menar att det behövs mer forskning.

– Det här måste bekräftas av fler studier.

 Men måste framtida studier titta bortom bina?

 – Deras verkningsmekanism är just för insekter. Det är därför bina har hamnat i skottgluggen. Så det är nog där man ska lägga krutet, tror jag.

Samtidigt konstaterar författaren att det finns väldigt stora kunskapsluckor i ämnenas miljöeffekter i fält. Det håller Jenny Kreuger med om. Tillsammans med Lunds universitet och Jordbruksverket ska SLU göra omfattande fältstudier i sommar.

– Det är ju det svaret alla vill ha. Hur det ser ut i verkligheten.

Källa: Goulson, D. An overview of the environmental risks posed by neonicotinoid insecticides. Journal of Applied Ecology, Juni 2013 DOI: 10.1111/1365-2664.12111