TV i mobilen verklighet om något år

Att se på TV i sin mobiltelefon det kan bli verklighet inom bara några år, Den bedömningen gör mobil & TV-branchen som redan idag kan visa upp tekniken som gör mobil-TV möjligt:

Det blir hyfsad bild och man får ljud förstås, berättar Tomas Chatzopoulos från Nokia, när han på sitt demoexemplar av en kommande ”Smartphone” spelar upp en musikvideo från en känd musik-tv-kanal. För det är vanliga kanaler som BBC News och MTV som ska kunna visas som tv i mobilen, berätar han.

Kräver nya telefoner
Smartphones är mobiltelefoner, som närmast påminner om handdatorer. De har större och relativt högupplösta skärmar och kan ta emot digital-tv, om de förses med mottagare för det. Och mobilbranchen, som ligger i startgroparna, kommer med sådana här nya tv-förberedda smartphones redan nästa år.
För själva sändningarna är det det vanliga marksända digital-tv-nätet som ska användas. Det som just nu byggs ut för att möjliggöra den planerade - och omdiskuterade - nedsläckningen av det analoga tv-nätet.

Ett 30-tal kanaler om ett år
I det digitala nätet räknar man nu med att få plats med minst ett 30-tal kanaler för mobiltv, eftersom de kräver liten bandbredd, säger Lennart Ivarsson på företaget Teracom som sköter radio och tv-utsändningarna i Sverige. Och möjlighet att ta emot de i sin mobil det tror han kan bli verklighet inom ungefär ett år.