1 av 2
Kartläggningen av de gener som styr hur mycket olja som produceras i oljepalmens frukter, kan göra odlingarna mer effektiva och mindre miljöfarliga, tror forskare. Foto: Lena Näslund
2 av 2
Jens Sundström, växtgenetiker på SLU. Foto: Lars Broström/SR

Genkartläggning för miljövänligare palmolja

1:49 min

Nu presenteras en genkartläggning av den omdebatterade oljepalmen. Detta, tillsammans med att man har identifierat genen som avgör hur mycket olja som palmen producerar, gör att forskarna nu hoppas på en mer effektiv odling av oljepalmer, med mindre påverkan på miljön.

Du har säkert hört talas om den, palmoljan. Och kanske tänker du på skövling av regnskog och monokulturer med massor av gifter i odlingarna. Världsnaturfonden rapporterar om hur regnskogen skövlas och hur orangutangen hotas på grund av oljepalmsodlingar.

Men oljepalmen är samtidigt en viktig gröda för flera länders ekonomi, och den står för nästan hälften av den vegetabiliska oljan i den globala matproduktionen.

Forskningen som publiceras i veckans nummer av Nature är ett arbete som visar oljepalmens alla gener och ett annat där forskare lyckats peka ut vilken gen det är som påverkar hur mycket olja som bildas i palmens frukter.

Enligt forskarna bakom studien är det här ett stort steg mot en mer effektiv och förhoppningsvis mer miljövänlig odling av oljepalmen, eftersom det skulle kunna gå att få lika mycket palmolja som i dag med mindre uppodlad mark. Jens Sundström, som är växtgenetiker på Sveriges lantbruksuniversitet, håller med.

- Det här kan användas i förädlingsarbetet för att få fram oljepalmer med högre avkastning, eller oljepalmer som är resistenta mot olika sjukdomar. Det skulle kunna göra odlingen mer effektiv, säger Jens Sundström.

Jens Sundström tror att de som arbetar med förädling av oljepalmen snabbt kommer att ta till sig den här kunskapen, men det kommer att dröja ett tag innan det märks i själva oljepalmsodlingen.

- Oljepalmen har en generationstid på tio år, så att det kan nog påverka hur man designar sina förädlingsprogram redan nu, men det dröjer nog ytterligare fem-tio år innan man kan se att det här kommer direkt ut i odlingarna, säger Jens Sundström.

Referenser:
Sing R, et al, Oil palm genome sequence reveals divergence of interfertile species in Old and New worlds, Published online 24 July 2013, doi:10.1038/nature12309

Singh R, et al, The oil palm SHELL gene controls oil yield and encodes a homologue of SEEDSTICK, Published online 24 July 2013, Nature, doi:10.1038/nature12356

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista