Månen styr hur du sover, hävdar forskare. Bild: Current Biology, Cajochen et al.

Månen styr din sömn

Dålig sömn kan bero på månens omloppsbana. Detta enligt forskare från universitetet i Basel, i Schweiz. För påståendet att man sover sämre kring fullmåne är enligt en ny studie inte alls en myt, utan högst sant.

Personer i sömnförsök uppfattade inte bara sömnen som sämre, utan forskarna kunde också se fysiska förändringar kring fullmåne. Bland annat minskade hjärnans aktivitet i de områden som styr djupsömn, och nivåerna av hormonet melatonin, som styr sömncykeln, sjönk. Det här gjorde att personerna sov kortare tid, och tog längre tid på sig att somna.

Forskarna skriver i ett pressmeddelande att det här är en kvarleva från vårt förflutna, då vårt beteende i större utsträckning styrdes av månens bana.

Tidigare studier har visat att månen styr fortplantningen hos många marina djur.

Referens:
C. Cajochen et al, 2013. Evidence that the lunar cycle influences human sleep. Current biology, Aug 5. DOI: 10.1016/j.cub2013.06.029

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista