1 av 2
De röda cellerna aktiverades i rummet där musen kände rädsla. Foto: Xu Liu & Steve Ramirez
2 av 2
Steve Ramirez. Foto: MIT

Skräckminne implanterat i möss - med laser

1:50 min

Amerikanska forskare menar att de har lyckats plantera ett falskt, men skräckfyllt, minne i hjärnan på möss. Tekniken kallas optogenetik, cellernas funktioner kan slås av eller på med hjälp av ljusstrålar. Det låter lite som science fiction och forskarna har inspirerats av Hollywood.

 – Jag tycker att det är ett intressant angreppsätt, att se på Hollywood och se på vilka frågor de har ställt sig genom konst. Men att istället försöka svara på dem genom vetenskap, säger Steve Ramirez forskare vid amerikanska MIT.

Steve Ramirez och hans kollegor vid MIT lät möss känna sig hemma i ett mörkt och lite illaluktande rum. Här kunde forskarna se vilka minnesceller som var aktiva i musens hjärna. Sedan flyttades den över till ett rum som var ljust och luktade som gott.

I det nya rummet skickades laserstrålar till hjärnan som aktiverade samma minnesceller som varit aktiva i det första, mörka rummet. Samtidigt fick mössen smärtsamma elstötar i fötterna.

När mössen sedan flyttades tillbaka till det mörka rummet visade de tydliga tecken på rädsla. Därmed menar forskarna att de skapat en smärtsamt minne av det mörka rummet. Trots att inget obehagligt hänt där.

 --  Då kände djuret rädsla för en miljö, där inget ont hade hänt det, säger Steve Ramirez och menar att kunskapen från experimentet kan sprida ljus över vilka processer i hjärnan som är med och bildar minnen.

Det vore otroligt svårt för att inte tala om oetiskt att göra detta på människor idag.

– Du kan tänka dig hur otroligt oetiskt det skulle vara att föra in optiska fibrer i hjärnan på människor för att förändra minnet. Så det kommer inte hända någon gång snart, säger Steve Ramirez.

Men precis som i science fiction säger Steve Ramirez att en utveckling av tekniken, i framtiden skulle kunna leda till terapi, där man raderar eller bygger om ett traumatiskt minne.

– Det är spekulationer, men det skulle vara enastående om man kan gå in i hjärnan och hitta ett specifikt traumatiskt minne. Då kan man radera, inte nödvändigtvis hela minnet, utan känslan av det minnet, säger Steve Ramirez.

Svenska minnesforskaren Lars Göran Nilsson tycker att studien är tekniskt spännande, men påpekar att möss har inte episodiskt minne som vi människor, att man medvetet erinrar tidigare händelser. Därför tycker han att det är det vanskligt att över huvud taget prata om falska minnen hos möss.

– Generaliserad betingning tycker jag skulle vara ett vetenskapligt mer passande begrepp för det här, säger Lars-Göran Nilsson, professor i psykologi vid Stockholms universitet.

Referens:
Ramirez et al. Creating a false memory in the hippocampus. Science 26 Juli 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista