Datorn med samma IQ som fyraåring

Ett sätt att skapa "sunt förnuft"
1:41 min

Forskare har nu skapat ett avancerat program, en artificiell intelligens, som lyckas lika bra som en fyraåring i ett intelligenstest. Det är ett resultat som skulle kunna göra det lättare att utveckla framtida datorer som har det vi brukar kalla sunt förnuft.

Visserligen är dagens datorer oändligt mycket bättre än oss människor på att räkna, och det är mer än femton år sedan datorn Deep Blue slog stormästaren Garri Kasparov i schack.

Men datorer är fortfarande ganska korkade när det kommer till vardagliga och grundläggande saker. Sånt som man skulle kunna kalla för sunt förnuft; inte ens de smartaste datorer är särskilt bra på att svara på frågor som "Varför har man glassen i frysen?".

För att försöka lösa det här problemet har forskare samlat ihop miljontals enkla och grundläggande fakta och samband i databasen Conceptnet. Och nu har man testat den med hjälp av ett intelligenstest för barn.

Datorn klarade testet ungefär lika bra som en genomsnittlig fyraåring, men till skillnad från människor gav datorn ganska ofta svar som var helt orimliga. På frågan "Var hamnar maten efter att man har ätit den?" svarade programmet "I kylen" istället för "I magen", till exempel.

Stellan Ohlsson är professor i psykologi vid Illinois universitet, och en av forskarna bakom studien. Enligt honom är det viktigt att datorer har "sunt förnuft" för att de ska kunna förstå vad vi människor menar i olika situationer. Men det största hindret innan man kan utveckla verkligt smarta datorer, säger han, är helt enkelt hur man ska organisera deras minne.

– Vi vet ju att människans långtidsminne fungerar bra, men vi vet ju inte hur informationen är representerad. Om vi visste det, och kunde bygga liknande datasystem och då skulle vi antagligen kunna bygga mycket, mycket bättre system, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".