1 av 3
Ett 40-tal japaner har kommit till Esrange för att genomföra testen. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 3
Ett av flygplanen som ska släppas från en höjd av 30 kilometer. De saknar både motor och pilot. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
3 av 3
Den japanske projektledaren Masahisa Honda framför ett av planen. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Tester för flygplan i överljudsfart - utan smällen

1:35 min

Den japanska rymdorganisationen Jaxa vill minska på den ljudbang som bildas när ett flygplan färdas fortare än ljudet. Testerna äger rum på rymdbasen Esrange utanför Kiruna i sommar.

Det kan innebära att passagerarflygplan i framtiden tillåts flyga över land i överljudsfart.

– Jaxa håller på att ta fram ett koncept för att få fram ett flygplan som kan flyga i överljudsfart för personaltrafik. Den ska låta mindre än de gamla planen. Till exempel Concorde fick inte flyga över land i överljudsfart eftersom det lät för mycket. Den nya formen som håller på att tas fram ska låta mindre, säger Mikael Töyrä som är projektledare i det svenska rymdbolaget, SSC.

I en hangar på Esrange finns två flygplan som är åtta meter långa. Den japanska projektledaren Masahisa Honda förklarar att formen på flygplanen har tagits fram med hjälp av avancerade datorer.

– Formen minskar ljudbangens intensitet med hälften, säger han.

Stora heliumballonger ska i sommar lyfta upp de förarlösa planen till en höjd av 30 kilometer, där de sedan lossas och faller mot backen. Den vidsträckta markytan är en anledning till att japanerna har valt att komma till Esrange.

 – Vi har placerat ut tre olika mätstationer som det hänger zeppelinare i. På en vajer hänger det mikrofoner på 750, 500 och 250 meters höjd, plus mikrofoner på marken, för att dels mäta styrkan på vågen och hur den breder ut sig i luften, säger Mikael Töyrä.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista