Foto: Karin Malmhav/Scanpix

Samarbete ska lindra kostsamma renoveringar

"Det är ingen akademikerbransch"
1:14 min

Miljonprogrammet måste rustas upp för miljarder. Nu ska ett nationellt renoveringscenter få forskare och byggbransch att samarbeta, för att samla kunskap och effektivisera arbetet.

Behovet av renovering av miljonprogrammet men även fastigheter byggda innan dess är mycket stort. Det handlar om kostnader för många miljarder, enligt branschen. För att göra det arbetet effektivare och spara pengar bilades nyligen Nationellt renoveringscentrum där universitet, högskolor, forskningsinstitut och byggbranschen ska arbeta tillsammans.

– Då kan vi ju genom forskning och genom det nätverk som nationellt renoveringscentrum kommer att bli då med näringslivet så kan vi samla in praktiska kunskaper från renoveringsprojekt, från många renoveringsprojekt i branschen, och sen kan vi då strukturera och analysera den här kunskapen och dra slutsatser och komma med en rekommendation om hur man ska göra, och de kan då sprida sig i centrum, säger Dennis Johansson lektor i installationsteknik vid Lunds tekniska högskola och förståndare för det nybildande renoveringscentrumet.

Låg energianvändning och så lite belastning på miljön som möjligt, bra innemiljö i lägenheterna och en god ekonomi för huset är det som är målet vid renovering. Och för att klara det så måste, ekonomiska och social frågor lösas samtidigt.

När är stammarna redo för att bytas? Och vilka andra åtgärder i badrum och toaletter bör man kombinera med stambytet. Är det billigast i längden att byta fönster samtidigt som man renoverar fasaden?

Hur gör man energibesparande åtgärder utan att det blir fuktskador? Hur gör man tillgängligheten bättre och hur ökar man trivslen i området som renoveras.

Det är några frågor som forskarna hoppas kunna svara på. För om man kombinerar åtgärder på ett riktigt sätt så kan pengar sparas på både själva renoveringen och i framtiden genom lägre energianvändning och färre fel på husen.

Traditionellt har byggbranschen haft svårt att ta till sig kunskaper från forskningen men nu hoppas man att Nationellt renoveringscentrum skall lyckas bättre med det.

– Ja vi hoppas det. Bakåt så har det känts ganska trögt för byggbranschen att ta till sig akademisk kunskap, kanske av traditionella skäl. Det är ingen akademikerbransch. De senaste 10 åren har det blivit bättre, men vi hoppas att nationellt renoveringscentrum ska vara en väg att verkligen kunna sprida kunskap på olika sätt så att det kommer stora delar av branschen till del, säger Dennis Johansson.

Håkan Svensson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".