Katarina Gårdfeldt och Michelle Nerentorp, från Chalmers. Katarina Abrahamsson, Anna Granfors, Martin Anhoff från Göteborgs universitet. Foto: Peter Lemke

Fastfrusna forskare studerar gifter i Antarktis

1:46 min

Genom kolkraft sprids kvicksilver i luften över jorden. Men under vissa kemiska omständigheter faller partiklarna ner i havet, och hamnar i näringskedjan. För att få bättre kunskap om dessa processer är svenska forskare på plats i Antarktis vinter.
– Kolkraft orsakar global förgiftning, säger Katarina Gårdfeldt, docent i oorganisk miljökemi vid Chalmers.

Fastfrusna i den antarktiska vintern fortsätter Katarina Gårdfeldt och hennes kollegor att ta prover från isbrytaren Polarstern.

– Vi ligger fastfrusna här i ett rejält och bamsigt isflak, berättar hon via satelittelefon.

– Vi hade tänkt åka vidare till en speciell isstation för att göra våra mätningar. Men vi får bli där vi är.

De får vinscha sig ner från båten eller hoppa av på drivande isflak för att mäta kvicksilverhalter i luft, snö, is och i havsvattnet.

Kvicksilver är ett globalt miljöproblem. Giftiga partiklar transporteras genom luften och med solljus vid rätt kemiska omständigheter i Polarluften blir kvicksilvret vattenlösligt. Och faller ner i havet där det blir tillgängligt för djur som kan bli förgiftade.

Forskarna ska se omfattningen av de här processerna i nybildad havsis. Studier som tidigare bara har gjorts sommartid.

– Vi hade trott att vintern skulle vara lågsäsong för atmosfärkemi. Men det ter sig som att det lilla solljus vi har på dagarna är tillräckligt, säger Katarina Gårdfeldt.

– Men vi har sett flera episoder av ganska kraftig deposition även nu på vintern.

De har fortfarande många analyser kvar att göra. Men redan nu säger alltså  Katarina Gårdfeldt att de kan se att mycket kvicksilver i hamnar i det antarktiska havet trots den långa mörka vintern.

Kvicksilvret i luften kommer från eldning av kol i kol kraftverk. Katarina Gårdfeldt säger att deras resultat skulle kunna leda till skarpare regler för eldning av kol och kanske bidra till en övergång till mer miljövänliga energikällor.

– Att använda fossila källor för energi orsakar alltså inte bara global uppvärmning. Det orsakar även global förgiftning genom kvicksilver, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista