Surikater lever tillsammans två och två, i monogama förhållanden. Foto: Dieter Lukas

Monogami debatteras

Tidigare har vi berättat om en studie som visade att monogami hos primater, till exempel hos oss människor, uppstod för att hannarna behövde skydda sina ungar från att dödas av andra hannar. Nu säger en annan studie att monogamin snarare drevs fram på grund av självständiga honor.

Det är forskare vid Cambridge som studerat monogamins uppkomst hos flera grupper av däggdjur. Man använde lite annorlunda metoder och något andra frågeställningar än den första artikeln från University College London, som vi rapporterat om tidigare. Forskarna i den här studien tror att monogamin har vuxit fram där honor har levt ensamma, i stora revir. Avståndet mellan honorna gjorde helt enkelt  att hanarna fick välja en hona att leva med, och stanna med henne, säger dem.

Referens:
D. Lukas et al, 2013. The Evolution of Social Monogamy in Mammals. D. Lukas et al, 2013. Science. DOI: 10.1126/science.1238677

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista