I studien hade fler äldre med blodbrist utvecklat symtom på demens. Foto: Scanpix.

Blodbrist kan leda till demens

Professor: "Problemen har förbisets av läkarkåren"
1:34 min

Tidigare studier visar att blodbrist kan leda till försämrad prognos vid vissa sjukdomar. Nu menar amerikanska forskare att det också kan leda till demens.

Blodbrist är en brist på röda blodkroppar i blodet. Ofta kommer det i kombination med andra sjukdomar och drabbar inte sällan äldre.

– Blodbrist betyder mer för hälsa och välmående, än man trodde förr. I vissa sjukdomar ökar även risken för död, säger Gunnar Birgegård, nyligen pensionerad professor i medicin och som själv har forskat på blodsjukdomar.

 Forskningen kring blodbrist går framåt nu. På senare år har det kommit flera studier som visar att blodbrist ger sämre prognoser vid vissa sjukdomar. Bland annat är risken att dö av kronisk hjärtsvikt större vid blodbrist.

 I studien som publiceras i tidskriften Neurology mätte forskarna blodvärdet på 2500 amerikaner över 65 år. Elva år senare följde man upp, för att kolla vilka som hade drabbats av demens. Resultaten pekar på att de med blodbrist löpte 40 procent större risk att få en demenssjukdom senare i livet.

 Men Gunnar Birgegård tycker det finns en hel del problem i studien. Bland annat så har forskarna inte tittat på järnhalter eller på hur långvarig blodbristen var. Med sådana brister i datan tycker han är lite väl djärvt att säga att blodbristen verkligen leder till demens. Andra faktorer, som en generellt dålig hälsa, kan ha orsakat först blodbrist och sedan demens.

 Trots det tycker Gunnar Birgegård att studien är intressant. För enligt honom är har blodbrist länge varit förbisett av läkarkåren.

 – Man har på något sätt vant sig vid att vid många kroniska sjukdomar, inte minst hos äldre, så är lite blodbrist inget att bry sig om.

Därför tycker han att det är positivt med studier som riktar uppmärksamheten mot problemet.

– Så både patienter och doktorer blir varse att blodbrist är något som man ska behandla, säger han.

Referens:
Hong et al. Anemia and risk of dementia in older adults. Neurology Juli 2013. doi:10.1212/WNL.0b013e31829e701d

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".