Klimatförändringar som leder till brist på mat och vatten kan leda till ökade konflikter. Foto: AP-Photo

Klimatförändringar ökar risken för våld

1:42 min

Förändringar i klimatet ökar kraftigt risken för konflikter, hävdar forskare från Princeton universitetet i USA. När medeltemperaturen ökar och regn uteblir, kan minskade resurser och bostadsbrist göra att människor tar till våld. Forskarna hävdar att effekterna kommer att bli stora och förutspår en 50 % ökning av våldet år 2050. Men svenska forskare är inte lika övertygade.

I studien, som benämns som den mest omfattade hitills, har man slagit ihop och analyserat om data från ett 60-tal redan publicerade studier. Detta för att försöka uppskatta hur mycket klimatförändringar, framför allt en ökad temperatur, påverkar människans benägenhet till våld.

Man har inkluderat både våld mellan individer, som till exempel överfall, mord och våldtäkt, och våld mellan större grupper, som upplopp och krig. Forskarna kunde då se ett väldigt tydligt mönster; när medelvärmen steg, ökade också våldet. Allra mest ökade risken för upplopp och krig.

Men Peter Wallensteen, fredsforskare vid Uppsala universitet, är kritiskt till att dra sådana stora slutsatser. Främst för att de inkluderade studierna innehåller så vida definitioner av våld; allt från att poliser blir med våldsamma en varm högsommardag, till fullstora krig. Men också för att studierna kommer från vitt spridda delar av världen, och då blir de svåra att jämföra.

- Jag tycker det är väldigt djärvt de de gör. Inte minst mot bakgrund av att data är inte alls så tydlig och bra som sådana slutsatser skulle kräva, säger han.

Peter Wallensteen har själv forskat kring konflikter vid knappa vattentillgångar, och har sett att klimatkriser istället kan leda till ett ökat samarbete.

- Jag tycker definitivt att vi ska vara oroliga för klimatförändringarna, de kommer leda till stora samhällsförändringar, utan tvekan. Däremot tycker jag inte att vi omedelbart ska tro att det blir konflikter av det här, säger han.

Referens:
Hsiang S.M et al, 2013. Quantifying the influence of climate on human conflict. Science. DOI: 10.1126/science.1235367

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista