Samarbete är mer hållbart än egoism, menar forskarna. Foto: AP Photo/Boris Heger

Evolutionen straffar den som är självisk

Evolutionen straffar den som är självisk. Det menar amerikanska forskare som har studerat så kallad spelteori.

Metoden går ut på att datorer får spela ett spel, "Fångarnas dilemma", där de kan välja mellan att samarbeta eller vara själviska. Efter hundratusentals spelomgångar kan forskarna beräkna vilka strategier som är mest framgångsrika.

Spelteori har används för att studera allt från händelser under Kalla kriget, till sammarbetets evolutionära uppkomst.

Förra året presenterades en ny vinnande strategi i spelet, att vara självisk och utpressa sin motståndare. Det fick forskare att dra slutsatsen att själviskhet gynnades mest i evolutionen.

I den nya studien som publiceras i Nature communications utmanas den strategin. För även om den själviske vinner korta stunder är strategin inte evolutionärt hållbat. Eftersom världen då skulle befolkas av själviska individer och egoism är en dålig strategi mot andra egoister. Att samarbeta var bäst i längden, menar forskarna.

Referens:
Adami & Hintze Evolutionary instability of zero-determinana strategies demonstrates that winning is not everything. Nature Communications, Aug 2013. doi: 10.1038/ncomms3193

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista