Global larmcentral för katastrofer planeras

Igår undertecknade 60 länder en plan som är första steget mot det som ska bli hela världens larmcentral vid katastrofer. Med hjälp av det här systemet ska man kunna förutsäga och varna för, inte bara tsunamis, utan också stormar, torka, översvämningar, oljeutsläpp osv. 

Det handlar om ett slags global väckarklocka för naturkatastrofer och miljöhot. 60 länder har enats om att samköra sina nationella övervakningssystem, som idag används till att övervaka hur miljön mår och hur väderprognoser ser ut.

Heltäckande bild av hur jorden mår
Målet är ambitiöst, genom satellitdata från skyn och mätningar i mark och vatten ska man få en mer eller mindre heltäckande bild av hur jorden mår, och vilka miljö- och katastrofrisker som finns.

USA tog initiativ till projektet för två år sedan, och landets delegat, Konrad Lautenbacher, säger att om det funnits ett sådant här varningssystem skulle tsunamikatastrofen blivit mindre.

Satellitdata till hjälp efter tsunamin
Faktum är att satellitdata, som är en bärande länk i det nya systemet, redan efter tsunamin var till stor hjälp.

Delilah Al Khudhairy, som jobbar vid EU-kommissionens forskningscenter, berättar hur man med hjälp av satellitbilder kunde se vilken infrastruktur på marken som var skada, och på så sätt kunde hjälparbetare ledas rätt och få fram hjälpsändningar.

– Det hjälpte verkligen att få fram hjälpen till rätt ställe, säger Delilah Al Khudhairy.

Finansieringen osäker
Men om satelliterna ska frälsa världen från ondo måste det till pengar, och det har det pratats mindre om i veckan. Även om det i framtiden går att förutsäga katastrofen, så presenterades inga konkreta förslag på hur förutsägelserna ska nå till de som riskerar att drabbas.