Kan du se gorillan i lungan? Foto: Drew et al, Psychological Science.

Experter missar oväntade objekt på röntgen

En gorilla i lungan, skulle experter missa det? Ja, förmodligen.

Ett klassiskt experiment bland forskare, är att låta försökspersoner se på en fotbollsmatch där en gorilla plötsligt springer över planen. De flesta ser inte ens gorillan, eftersom deras uppmärksamhet är riktat på spelet, och gorillan är ett helt oväntat objekt. Det här är ett fenomen som kallas "ouppmärksam blindhet".

Forskare har nu testat om ouppmärksam blindhet även drabbar experter, genom att låta radiologer leta efter lungknutor på ett antal röntgenplåtar. På den sista röntgenplåten fanns en bild av en gorilla inklippt, nästan 50 gånger så stor som en medelstor knuta. Kanske lite oroande var att 83 % av experterna missade gorillan i lungan.

Referens:
Trafton Drew et al, 2013. The Invisible Gorilla Strikes Again: Sustained Inattentional Blindness in Expert Observers. Psychological Science. DOI: 10.1177/0956797613479386

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista