Frön från Jatropha curca. Foto: Nasa.

Trädplanteringar i öknen kan påverka klimatet

1:28 min

Att plantera träd i områden som idag är öken kan vara en möjlighet att minska effekterna av klimatförändringen, eftersom träden fångar upp koldioxid från atmosfären. Nu har tyska forskare visat att trädplanteringar längs med kusten i ökenområden, tillsammans med avsaltningsanläggningar, skulle kunna fungera bra.

Framför allt har de tyska forskarna undersökt ökenträdet Jatropha, eller purger som det också kallas. Trädets frön går att använda till bland annat biodisel och det klarar sig i torrare och varmare klimat än många andra växter.

Deras beräkningar visar att planteringar av jatropha, tillsammans med avsaltningsanläggningar, längs med kusterna i ökentrakter skulle kunna fånga upp ungefär tjugo ton koldioxid per hektar och år.

– Det är inte bara globalt som ett sånt här projekt skulle kunna ha betydelse. Trädplanteringar sänker temperaturen dramatiskt lokalt i området, säger Klaus Becker, professor vid Hohenheim universitetet i Stuttgart, och en av forskarna bakom studien.

Deras beräkningar visar dessutom att träden skulle få regnmängden skulle öka lokalt, vilket kan få stor betydelse i extremt torra öknar.

Klaus Becker är noga med att påpeka att planteringarna bara bör ske på ställen som idag inte odlas, för att inte tränga undan jordbruket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista