1 av 2
Den konstgjorda hamburgaren kostade 2,2 miljoner kronor att få fram.
2 av 2
Färsen har odlats fram av stamceller från nötboskap. Foto:Maastricht university

Första labbodlade hamburgaren

1:50 min

Efter fem års intensivt arbete fick forskaren Mark Prost och två matskribenter smaka den första hamburgaren gjord av köttfärs som har odlats fram från stamceller i ett labb. Den här enda hamburgaren kostade ungefär två och en halv miljon kronor.

Mark Prost såg nöjd ut när han tuggade på sin hamburgare inför TV-kamerorna igår. Han har odlat köttet till sin burgare genom att ta stamceller från kor, och sedan odla upp dem till muskelceller i skålar på ett labb. En teknik som från början utvecklades för att odla organ till transplantationer.

Julie Gold är lektor i biologisk fysik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, och forskar kring odlat kött, och enligt henne kan det här vara en av många lösningar för att hantera de stora miljöproblem som en ökande köttkonsumtion ställer till med.

– Många vill äta kött och det här skulle kunna vara ett alternativ, säger hon.

Beräkningar visar att odling av kött - förutsatt att tekniken utvecklas och blir billigare och effektivare än idag - skulle kräva mindre energi, ge mindre utsläpp av växthusgaser och använda mycket mindre vatten jämfört med att föda upp djur på det sätt vi gör idag. När det gäller kött kan man än så länge bara göra något som liknar köttfärs av tusentals tunna muskeltrådar. Att odla hela köttbitar är nästa stora utmaning enligt Julie Gold.

– Den största milstolpen skulle vara att kunna odla en hel stek eller filé. Det är en jättestor utmaning, både när det gäller mat och även medicinskt för att odla fram organ för transplantationer, säger hon.

Svårigheten, både när det gäller odlat kött och organ för transplantationer är att skapa något som fungerar som blodkärl så att alla cellerna får ordentligt med näring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista