Ett steg närmare behandling mot Alzheimers

Forskare hoppas nu ha hittat ett nytt sätt att angripa Alzheimers, en av våra allra vanligaste demenssjukdomar. Det här genom att styra så att mindre bitar täcker det plack som täcker hjärncellerna och som orsakar sjukdomen.

Alzheimers karaktäriseras av något som kallas amyloida plack, som lägger sig som ett täcke över hjärnans celler. Placken bildas när en visst protein, som sitter på ytan av hjärncellen, klipps av ett enzym. Lite som när en tråd klipps av, av en sax. Å man har tidigare sett att den här proteintråden kan klippas av i olika längder, och att det är de långa bitarna som bildar plack, och orsakar Alzheimers. 

De forskarna nu har upptäckt är en potentiell medicin, som kan styra hur stora bitar som klipps av, av proteintråden. På så sätt skulle man kunna styra så att bara små, ofarliga bitar klipps av, menar forskarna. Medicinen testas just nu i kliniska försök.

Referens:
Mitko Dimitrov, et al, 2013. Alzheimer’s disease mutations in APP but not γ-secretase modulators affect epsilon-cleavage-dependent AICD production. Nature Communications Volume: 4, Article number: 2246. DOI:10.1038/ncomms3246

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".