1 av 2
Det internationella brunamoln programmets observatorium på Jeju island i Gula havet. Foto:Elena Kirillova.
2 av 2
Martin Kruså och Örjan Gustafsson, Stockholms universitet, vid mätstation för partiklar på ön Jeju island i gulahavet. Foto:Elena Kirillova.

Bättre kunskap om Kinas bruna moln

1:37 min

Det bruna, stora, stoftmoln, fullt av hälsofarliga sotpartiklar, som svävar över stora delar av Asien ser annorlunda ut än vad man tidigare trott. Den allmänna uppfattningen har varit att det mest är partiklar från eldning av ved och andra biobränslen, men nu visar en studie att det mesta kommer ifrån koleldning och vägtrafiken. Och det här kan få stor betydelse för hur man ska komma tillrätta med problemet. Professor Örjan Gustafsson vid Stockholms universitet har tillsammans med forskare i Kina och USA undersökt stoftmolnet.

- Resultaten visar entydigt att fyra femtedelar av sotpartiklarna över Kina kommer ifrån fossilförbränning, säger Örjan Gustafsson, professor i miljö och klimatvetenskap vid Stockholms universitet som står bakom studien som publiceras i tidskriften Science idag. 

 Med hjälp av avancerad mätutrustning och genom att använda kol-14 metoden har forskarna analyserat partiklarna och sett hur gamla de är. Och resultaten visar alltså att det till 80% handlar om fossilt material från ofullständig förbränning i kolkraftverk, av stenkolsbriketter i hushållen och från trafiken.  De fossila sotpartiklarna är mindre än de ifrån tillexempel vedeldning och har därför en stor påverkan på folkhälsan eftersom de kryper längre ner i lungorna hos människor. Ungefär en halv miljon människor årligen beräknas avlida i Kina pågrund av den dåliga luftkvalitén.

Men partiklarna från fossila källor påverkar också klimatet starkt då de fångar upp solstrålningen och värmen mer effektivt, jämfört med de ifrån träbränslen. Tidigare studier visar att sotpartiklarna står för en stor klimatpåverkan och kan man minska på dem så skulle det ha stor betydelse, både för klimatet och folkhälsan. Men att styra om energianvändningen i ett jätteland som Kina görs förstås inte i en handvändning, trots det menar professor Örjan Gustafsson att resultaten kan få stor betydelse.  

- Nu när det visar sig att 80% av sotpartiklarna kommer ifrån fossilförbränning så ger det vägledning till vilka källor man ska rikta in sig på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista