Alla testade dromedarer i Oman hade antikroppar mot viruset. Foto: Scanpix

Dromedarer möjlig källa till coronavirus

0:23 min

Det coronavirus som orsakar lungsjukdomen MERS som framför allt drabbat personer i Mellanöstern, kan ha överförts från dromedarer, visar ny forskning.

 Sedan september förra året har 94 personer drabbats av sjukdomen, 46 har dött. Men ännu vet forskarna inte varifrån de drabbade har fått viruset, något som är viktigt för att effektivt kunna bekämpa sjukdomen.

Sjukdommen orsakas av ett coronavisrus, liknande det som orsakar sjukdommen SARS. En nära släkting till viruset hittats i fladdermöss, och flera drabbade personer har levt nära djur som getter och kameler.

 Nu har en internationell forskargrupp analyserat blod från ett stort antal djur i Mellanöstern, Europa och Sydamerika. Det visade sig att just alla dromedarer från Oman som testades, bar på antikroppar mot viruset.

  – Det finns alla anledning att titta närmare på dromedarer, även i de områden där folk har blivit smittade och strukturerat fråga personer som blivit sjuka om de har varit i kontakt med dromedarer, Stadsepidemiolog Anders Tegnell vid smittskyddsinstitutet tycker att studien är ett viktigt steg på vägen.

 – Men det finns en ganska lång bit kvar innan vi kan säga att dromedar är en risk och vi behöver minska kontakten med dromedarer.

Referens:
Reusken et al., Middle east respiratory syndrome coronavirus neutralizing serum antibodies in dromedary camels: a comparative serological study, The Lancet, Aug 2013 doi: 10.1016/s1473-3099(13)70164-6)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista