1 av 2
Nya fynd antyder att neandertalaren, till höger, hade specialiseradeverktyg utan människans hjälp. Foto:
2 av 2
En lissoir användes troligen för att göra läder mjukt och tåligt. Foto: Abri Peyrony & Pech-de-l'Azé I Projects

Neandertalare kan ha lärt ut teknik till människor

"De uppfann teknologin utan människor"
1:31 min

Neandertalare kan varit mer tekniskt kunniga än man tidigare trott. Den slutsatsen drar en internationell forskagrupp efter att de hittat en speciell typ av benverktyg i grottor i södra Frankrike.

– Det är en typ av verktyg som tidigare bara har hittats vid utgrävningar från moderna människor, säger Arkeologen Shannon McPharron från Max Plankinstitutet i Leipzig, som var med och hittade verktygen.

Verktyget kallas lissoir och var gjord av ett revben från ett mediumstort djur, som en bison. Med slipad topp kunde benets unika flexibla egenskaper utnyttjas för att bearbeta läder.

Resterna av verktygen uppskattas vara omkring 50 000 år gamla - från tiden innan moderna människor kom till Europa.

Tidigare verktyg från  neanderthalarna har antingen varit enkla i sin konstruktion, eller så har de daterats till tiden då moderna människor, alltså Homo Sapiens, kommit till Europa och influerat neandertalarna.

Det råder ständig kontrovers bland arkeologer om hur avancerade neandertalare var, och denna studie kommer säkert ifrågasättas av en del forskare.

Men att fyndet gjorts plats där neandertalare levde och daterats till tusentals år innan de första människorna kom till Europa, menar Shannon McPherron, kan betyda två saker. Antingen kom de moderna människorna kom till Europa och påverkade neandertalarna, tidigare än vad man har trott.

Eller så får vi omvärdera neandertalarna, att de kunde göra mer avancerade verktyg än vi trott.

– Det här antyder att neandertalare uppfann den här teknologin utan influens från människor, säger han.

– Det öppnar också upp för möjligheten att moderna människor lärde sig att göra den här typen av verktyg, från neandertalare.

Referens: Soressi et al. Neandertals made the first specialized bone tools in Europe, PNAS Aug 2013,
doi: 10.1073/pnas.1302730110

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".