Boktexter avslöjar samhällets värderingar

1:37 min

Amerikanska psykologer har hittat ett sätt att resa tillbaka i tiden, och se hur förändringar i samhället avspeglas i människors värderingar. Det med hjälp av Googles verktyg Ngram viewer, som på några få sekunder kan anlysera textmassan i miljontals inscannade böcker.

Patricia Greenfield är professor i psykologi vid universitetet i Kalifornien (UCLA) och författaren bakom en studie publicerad i Psychological Science. Hon har analyserat förekomsten av specifika ord i böcker publicerade mellan år 1800 och 2000.

- Jag tyckte det var väldigt häftigt. Jag blev fullständigt förbluffad! Även om jag hade min teori, blev jag överaskad att den gick att testa och bevisa med hjälp av miljoner böcker.  

Patrica Greenfield ville testa sin teori om att vissa sociala förändringar över tid har effekt på människors värderingar och psykologi. Att ett samhälle med ökad välfärd, höjd utbildningsgrad och mer avancerad teknologi gör oss mer fokuserade på individen. Och att fattigare samhällen med fokus på jordbruk, religion och familjen istället gör människor mer inriktade på att hjälpa varandra.

Ord som till exempel, "känna", "individ" och "välja" blev allt vanligare, medan ord som "bön", "auktoritet" och "plikt" allt ovanligare. Och det här säger en hel del om vår inställning, säger Patricia Greenfield.

- I takt med att samhället blir allt mer urbant och beroende av teknologi, och högre utbildning blir allt mer tillgängligt, blir samhället också mer individualistiskt, säger Patricia Greenfield. Nu vill hon gå vidare i sina anlyser.

- Nästa steg blir att utöka studien till andra länder med liknande sociala förändringar, säger hon. 

Referens:
P. Greenfield, 2013. The Changing Psychology of Culture from 1800 through 2000. Psychological Science. DOI: 10.1177/0956797613479387

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista