Molekyl i huden ligger bakom solbränna

Har det vackra vädret gjort att du bränt dig i solen? Ett amerikanskt forskarlag har nu hittat orsaken till varför solbränna svider, kliar och gör ont. Och de hoppas att upptäckten kan leda fram till bättre solskydd och kanske till och med behandling för kroniska skador från solljus, som föråldrad hud och hudcancer.

Det var genom att studera genetiskt modifierade möss - som saknar en viss molekyl i sitt yttersta hudlager - som man kunde se att mössen inte alls blev lika påverkade av solen. Man kunde också se, att när man med en lösning inaktiverade den här molekylen hos normala möss som bränts av solen, minskade solskadorna och smärtan hos mössen.  

Detta kan vara ett nytt sätt att förebygga och behandla solskador, men även att bättre förstå grundläggande mekanismer bakom smärta, säger forskarna. 

((Referens: UVB radiation generates sunburn pain and affects skin by activating epidermal TRPV4 and triggering endothelin-1 signaling. Moore C et al, 2013. PNAS))

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista