Färsen har odlats fram av stamceller från nötboskap. Foto:Maastricht university

Odlat kött fråga för religiösa regeltolkare

I förra veckan provsmakades den första hamburgaren gjord av odlat kött och de flesta rapporterna handlade om smak och konsistens. Men för experter från många religiösa samfund blev det också en fråga om hur det labbodlade köttet ska räknas, enligt de regler för mat som kom till i en helt annan tid.

Räknas det som kött, eller skulle det till exempel vara acceptabelt att äta en ostburgare för judar som inte får blanda mjölkprodukter med kött? Och skulle det kunna bli ett okontroversiellt sätt att få fram halalkött för muslimer? Hur blir det om ursprungscellen kommer från en gris och hur räknas det om det bara handlar om själva cellskalet? Sådant har religiösa experter nu att fundera på, enligt Reuters.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".