Samma glasmaterial kan släppa igenom olika mycket ljus, beroende på vilken spänning det utsätts för. Foto: Anna Llordés, Lawrence Berkeley National Lab.

Smarta fönster kan styra vilket ljus som släpps in

1:59 min

Amerikanska forskare har tagit fram ett nytt glasmaterial, där det går att styra hur mycket ljus som släpps igenom. Det här kan bana väg för intelligenta fönster - som kan ställas in så att de blir mörkare eller ljusare - eller till och med så att de släpper in synligt ljus, samtidigt som värmen från det infraröda ljuset stängs ute.

En stor del av världens energiförbrukning - uppåt 40 procent - beräknas gå åt till att styra vår inomhusmiljö. Energin används till att värma upp eller kyla ner byggnader, till belysning och ventilation. Det finns mycket att vinna genom smartare teknik, säger Clas Granqvist, professor i fysik vid Uppsala Universitet.

– Den svaga länken i byggnaden, det är fönstret. Där går det antingen ut energi, så vi måste värma, eller går in energi, så vi måste kyla. Så om man kan åstadkomma fönster som kan styra energiinflödena så kan man göra mycket stora besparingar i den energi som förbrukas i världen.

Och det är precis sådan teknik som en amerikansk forskargrupp nu har tagit fram. Forskarna har lyckats bädda in en särskild typ av nanopartiklar i en variant av glas. När det här materialet utsätts för en låg spänning så förändras hur mycket ljus som släpps igenom - det kan till exempel göras ljusare eller mörkare över dagen beroende på hur soligt det är ute. Och det kanske mest intressanta är att man separat kan styra hur mycket infrarött ljus som släpps igenom - och därigenom hur mycket byggnaden värms upp.

– Så att man kan påverka det synliga som man vill, och energigenomsläppet på ett annat sätt.

Ännu finns inte den här typen av fönster inte att köpa, även om liknande teknik kan finnas tillgänglig om bara några år. Och enligt Clas Granvist kommer de smarta fönstren inte bara ge besparingaringar och en behagligare miljö - tekniken kommer knappt att märkas för de som bor eller jobbar i byggnaderna.

– Det här är ju inte fönster som mörknar eller ljusnar abrupt. Så att som jag ser det är det här en mycket bra teknik. Det är en teknik som verkar utan att synas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista