Plötslig död bland sportutövare vanligare hos män

Plötslig död bland sportutövare är mycket vanligare hos män än kvinnor enligt en ny fransk studie, där man gått igenom den här sortens dödsfall bland sportutövare under en femårsperiod.

Det handlar alltså om de fall där personer dör av hjärtproblem under eller precisi anslutning till sin träning, något som är ovanligt och bara sker hos några enstaka personer per 100 000 utövare.

Men det den nya franska studien visar är att det är 20 gånger vanligare för sportande män än för kvinnor att dö på det här sättet. Och det beror alltså inte på att färre kvinnor sportar, något som tidigare används som förklaring till de här könsskillnaderna.

På fem år rapporterades närmare 800 dödsfall i Frankrike, bara drygt 40 av dem var kvinnor. Bland männen blev dödstalen högre med ålder, men bland kvinnor låg de ungefär lika lågt hela tiden.

Orsakerna syns inte i den här statistiken men en av forskarna bakom studien tror att det kan bero på att män - oftare än kvinnor - går ut hårt och snabbt i sina aktiviteter. Eller på att medelålders män har mer hjärt- och kärlproblem än kvinnor.

Referens:
Marijon et al. Incidence of Sports-Related Sudden Death in France by Specific Sports and Sex, JAMA. 2013;310(6):642-643.
doi:10.1001/jama.2013.8711.

 
 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista