Så här kan Rugosodon har sett ut. Illustration: April Isch/University of Chicago

Unikt fossil kastar nytt ljus över tidiga däggdjur

1:45 min

I nordöstra Kina har paleontologer hittat ett nästan komplett fossil efter en ny art av en av de äldsta kända däggdjursgrupperna. Djuret, som har döps till Rugosodon, levde för 160 miljoner år sen, samtidigt som dinosaurierna, och fyndet ökar förståelsen för hur tidiga däggdjur levde.

Samtida med några av de största och mest kända dinosaurierna, stegosaurus till exempel, levde mängder med små däggdjur. Den artrikaste av de här grupperna var Multituberkulaterna och fossilet, som forskarna har döpt till Rugosodon, är ett av de allra äldsta i den här gruppen.

Rugosodon såg ut som en liten mus, och skulle lätta ha fått plats på din handflata. Att hitta hela fossil från små däggdjur är ovanligt, och betyder mycket för att förstå hur de levde säger Per Ahlberg, professor i evolutionär organismbiologi vid Uppsala Universitet.

– Däggdjuren från den här tiden är små, modell mus eller ekorrstorlek och det är väldigt sällsynt att såna små fossil är väl bevarade, säger han.

Vid ett snabbt ögonkast skulle man kunna missta den för en mmus, men vid närmasre inspektion skulle man se skillander.

– Ja det finns det nog, både framben och bakben bör ha stuckit ut litegrann, lite som en ödla. Om om man hade hållit den här i bur under en längre tid hade man nog, kanske funnit att den la ägg, säger Per Ahlberg.

För Rugosodon är närmast släkt med dagens koakdjur, till exemepel näbbdjur,  som lägger ägg men som diar sina ungar. Gruppen Multituberkulater är idag helt utdöd. Enligt Per Ahlberg är det här fyndet ett av många som visar att det fanns många fler små däggdjur under den här tiden än vad man tidigare har trott.

– De nya upptäckterna kommer slag i slag, och vi kan säkert förvänta oss nya upptäckter av det här slaget, säger han.

Referens: "Earliest Evolution of Multituberculate Mammals Revealed by a New Jurassic Fossil," Yuan et. al. Science DOI: 10.1126/science.1237970

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista