Utvinningen av bly ökar

Utvinningen av bly i världen ökar och kommer att fortsätta öka de närmsta åren, enligt en rapport från den internationella metallstudiegruppen för bly och zink. Trots blyets kända skadlighet för vår hälsa, så skulle man kunna säga att det här delvis sker i miljöns namn, eller närmare bestämt i miljöbilarnas.

Bly används ju sen länge i vanliga bilbatterier och såna finns också med i de flesta hybridbilar som säljs idag. Även de hybridbilar som är under utveckling idag får startbatterier med bly, enligt rapporten, och dessutom kan batterierna framöver bli kraftfullare och innehålla mer bly än de som används idag.

Peter Åkerhammar på Sveriges geologiska undersökning har suttit med i en expertgrupp hos studiegruppen, och han säger att blybatterier fortfarande är mycket driftsäkra och billiga jämfört med nyare typer av batterier.

– Man kan ju tycka att det borde finnas något bättre alternativ, men än så länge är det inte så. Sen tror jag också att i framtiden kommer det att komma andra typer av batterier som använder andra typer av metaller som är bättre för miljön, men än så länge står sig blybatterierna i särklass, säger han.

När det gäller möjliga miljö- och hälsorisker så konstaterar Peter Åkerhammar samtidigt att nästan allt det bly som sitter i bilbatterierna återvinns, åtminstone i västvärlden

Nära hälften av utvinningen och användandet av bly i världen görs i Kina, men också Sverige har utvinning, framför allt för export.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista