En konstnärs tolkning av hur Keplerteleskopet spanar mot avlägsna stjärnsystem. Bild: NASA.

Kepler pensioneras som planetjägare

Pensionerad planetjägare
1:21 min

Rymdteleskopet Kepler, går nu i pension som planetjägare, efter att NASA bedömt att det inte går att reparera. Kepler svävar mer än hundra gånger längre bort från jorden än månen så man kan inte skicka reparationsrobotar eller bemannade reparationsteam.

Det var i maj som rymdteleskopet Kepler fick allvarliga problem med sitt styrsystem, och inte längre kunde utföra sitt jobb att spana efter planeter i andra solsystem, så kallade exoplaneter.

Kepler skickades upp 2009 och har hittills upptäckt 135 nya bekräftade planeter, och över 3000 möjliga planeter till vars data väntar på att gås igenom för att se om det verkligen var planeter eller något annat som observerats. Målet för Kepler var att hitta andra jordlika planeter, det vill säga såna som har rätt storlek och avstånd till sin stjärna, alltså sådana där det kan finnas liv.

Tekniken bygger på att Kepler kan ligga still och spana väldigt stadigt och ihärdigt på en stjärna, för att upptäcka om det blir en liten dipp i ljuset från den - ett tecken på att en planet passerar mellan teleskopet och stjärnan. För att kunna mäta denna lilla ljusförändring krävs tre gyrohjul och styrraketer, som håller teleskopet i exakt rätt läge. Men i maj gav ett av gyrona upp, och det gick alltså inte att laga.

Nu ska NASA besluta om Kepler i stället ska få utföra mindre kvalificerade arbeten där det inte är lika noga att kunna vara stilla, som att spana efter asteroider, kometer och dylikt, eller om det ska tas ur bruk.

Tror du att det finns liv i rymden? Kommentera gärna nedan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".