Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Både mobbare och offer mår dåligt senare i livet

1:36 min

Att bli mobbad som barn kan sätta spår långt in i vuxen ålder. En ny studie visar att både de barn som blivit utsatta för mobbning och de som mobbar får fysiska och psykiska problem som vuxna.

Dan Olweus är mobbningsforskare på Universitetet i Bergen och enligt honom är det inte överraskande att mobbning får konsekvenser för båda grupperna.

– Det är klart att för offren är det inte svårt att förstå att de får psykiska problem med till exempel depressioner och självmordstankar, och för de som mobbar så handlar det ofta om en livsstil som leder till sämre hälsa, säger Dan Olweus.

Dan Olweus som är professor i psykologi på universitetet i Bergen, har länge forskat om fenomenet mobbning och säger alltså att den här studien visar på klart allvarliga effekter.

Det är en amerikansk pågående långtidsstudie där nästan 1500 pojkar har följts från 10-årsåldern upp till 25 års ålder och resultaten pekar på att de som har varit inblandade i mobbning, både som offer och mobbare, bl a har svårare att få jobb, har mer problem med sociala relationer och de drabbas också i större utsträckning av allvarliga sjukdomar.

Resultaten är enligt Dan Olweus även giltiga för svensk del, eftersom tidigare studier visar på liknande effekter i flera västländer.

– Det den här studien gör är att den breddar resultaten. Här kommer de in på arbetsliv och hur man klarar ekonomi och resultaten är viktiga eftersom de får så många olika negativa konsekvenser av olika typer för mobbare, offer och de som har bägge rollerna, säger Dan Olweus.

Referens: Wolke et al. Impact of Bullying in Childhood on Adult Health, Wealth, Crime, and Social Outcomes. Psychological Science, 2013. DOI: 10.1177/0956797613481608

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista